Zelená zeď kancelářské budovy není záruka udržitelnosti!

Na internetu to vídáme každý den. Zelení pokrytá kancelářská budova, na ní solární panely a systém sběru vody. Díky němu ty samé dešťové kapky, které vám zpříjemnily cestu do práce potkáte znovu při splachování toalety. Takový příspěvek mi udělá radost a na chvíli zapomenu na své pochyby o společnosti. Chvíle uplynula. Je potřeba si uvědomit, že to je jenom jedna strana mince.

Každý property manažer mi dá za pravdu, že budova není jenom o krásné, „zelené“ stavbě, ale také o dodavatelích. Právě ti jsou často v celkovém pohledu na ESG komerční nemovitosti kamenem úrazu.

Třeba úklidová firma může vaše snahy o udržitelnost snadno posunout o krok zpátky. Mám pro vás několik příkladů, jak se to děje.

Čistící prostředky bojkotují udržitelnost budovy

Víte, jak poznáte přírodní čistící prostředek? Snadno, po otevření lahve vám totiž nevypálí oči. Chemické prostředky jsou škodlivé, nešetrné k planetě a zároveň k vašemu vybavení v budově. Mimo jiné mají negativní dopad na kvalitu vzduchu v interiéru.

A co množství? Věděli jste, že na 1m2 plochy není třeba použít půl lahve prostředku? Pokud to někdo dělá, zatěžuje nejen rozpočet ale i vaši krásnou, novou podlahu, které velké množství chemie neprospívá.

Hloupý systém úklidu se prodraží

Ano, špatný systém úklidu je zabiják efektivity, čili i udržitelnosti. Dokonce jeden z nejčastějších!

Můžete začít úklid podlahou, pak otřít stůl a vrátit se opět k podlaze na kterou napadal prach z utřeného stolu. Anebo můžete dělat úklid efektivně a správně. Spotřebovat na něj míň materiálu, času a dosáhnout kvalitnějšího výsledku. Systém úklidu je klíč k efektivitě a tím pádem i udržitelnosti úklidové firmy.

Vyberte si partnera pro život

Způsobů, jak může dodavatel, jako úklidová firma, negativně ovlivnit udržitelnost v budově je spousta. Proto je důležité pozorně vybírat. Stejně jako slušný a laskavý partner s vámi vychová slušné a laskavé děti, zodpovědný a udržitelný dodavatel vám pomůže vybudovat zodpovědnou a udržitelnou kancelářskou budovu.

Pokud potřebujete pomoc v naplnění vašich ESG cílů z pohledu úklidu a údržby budovy, napište nám. Rádi vám pomůžeme.